By Ad van Oorschot on zondag 05 januari 2014
Category: Blog

Lessons in Leadership #22: Aanleren is leuker dan afleren

Heb jij goede voornemens gemaakt voor het nieuwe jaar? Ben je al met de uitvoer daarvan begonnen? Of heb je misschien de handdoek alweer in de ring gegooid? In dat geval een schrale troost: je bent niet de enige. Ik las in een artikeltje in de Volkskrant dat 4 van de 5 Nederlanders het nieuwe jaar start met goede voornemens, vooral op het gebied van afvallen en stoppen met roken. Echter, slechts 12% krijgt het voor elkaar om daadwerkelijk met roken te stoppen. En maar liefst 95% van de mensen die zich voorgenomen hebben in het nieuwe jaar te gaan afvallen, weegt al snel weer evenveel als in het oude jaar. De meesten blijken al na één week in hun oude patroon terug te vallen.

Hoe komt het toch dat het zo moeilijk is om een goed voornemen daadwerkelijk te realiseren?

Het probleem is dat je veel te hard aan het werk bent om iets niet te doen. Stel: je wilt af van een bepaalde gewoonte of verslaving, bijvoorbeeld roken. Je bent dan de hele dag bezig met jezelf ervan te weerhouden die sigaret aan te steken. Al je aandacht gaat er naar uit, het kost bakken met energie. Het enige dat je er voor terug lijkt te krijgen zijn afkickverschijnselen, zoals honger en een slecht humeur. Meestal leggen de de lange-termijn-voordelen, zoals gezonde longen, het al snel af tegen de nadelen op de korte termijn.

Succes

Het is veel beter om je focus niet te leggen op het afleren van een slechte gewoonte, maar op het aanleren van een goede. In het geval van roken, kun je denken aan het bewust elke dag een half uur gaan wandelen of hardlopen. Je krijgt daar al snel iets voor terug: een gezond gevoel, trots op je succes en vrij snel daarna ook daadwerkelijk een gezonder lijf. De kans dat je afkomt van je slechte gewoonte, het roken, groeit met elke dag dat je dat half uur wandelt of rent.



Trots

Zo gaat het ook met maken van voornemens of het stellen van doelen op het gebied van leiderschap. Het is vooral belangrijk om nieuw gedrag aan te leren. Afleren van oud gedrag is meestal niet eens nodig, omdat dat gedrag je in bepaalde situaties nog best van pas kan komen. Als je je bijvoorbeeld voorneemt om in het nieuwe jaar wat minder impulsief of kort door de bocht te zijn, kun je je focus het beste richten op iets positiefs zoals het voortaan eerst stellen van een vraag voordat je reageert. Op die manier leer je nieuw en nuttig leiderschapsgedrag, je kunt trots zijn op je succes en je medewerkers krijgen er een betere leidinggevende voor terug. De kans is groot dat je oude gewoonte, impulsief en kort door de bocht, zonder al te veel moeite naar de achtergrond verdwijnt. Niet volledig verdwenen, maar beschikbaar om in te zetten wanneer de situatie er om vraagt.

Nuttig

Zelfs ervaring met gewoontes die je beter wel af kunt leren, zoals bijvoorbeeld roken, kan nuttig zijn. Je weet hoe moeilijk het was en kunt je daardoor makkelijker verplaatsen in de anderen die nog met die gewoonte worstelen. Het wordt daarmee makkelijker om mensen te ondersteunen bij het aanleren van nieuw, nuttig of gezond gedrag. Bijvoorbeeld door ze erop te wijzen dat aanleren nu eenmaal leuker is dan afleren.

Tips

Heb je ervaring met het mislukken of juist het slagen van voornemens op het gebied van leiderschap? Heb je tips? Schrijf een reactie in het commentaarvak hieronder om je ervaring te delen met andere lezers.

PS. Deel deze Lesson s.v.p. met jouw netwerk door op de Share- of Mailknop te klikken zodat ook de mensen uit jouw netwerk ervan kunnen profiteren. 

door Ad van Oorschot


Wil je elke 2 weken Lessons in Leadership ontvangen, meld je dan hier aan. Vind je deze Lesson in Leadership waardevol, deel 'm dan gerust in je netwerk.

Leave Comments