Web
Analytics Made Easy - StatCounter

Lessons in Leadership #88: Scheiden doet lijden

Scheiden-doet-lijde_20170428-165337_1

Vandaag sprak ik een medewerker van een team dat al geruime tijd met elkaar in de clinch ligt. De emoties tussen de collega's lopen af en toe hoog op, de werkdruk is groot, sommige medewerkers zijn ziek, de leidinggevende staat onder druk en lijkt niet opgewassen tegen zijn veeleisende zowel inhoudelijke als aansturende taak. Boven de leidinggevende is een nieuwe, tijdelijke manager aangesteld die in korte tijd graag orde op zaken in het team wil stellen. Tijdens een overleg met het team geeft hij aan van de teamleden te verwachten dat zij "het werk scheiden van de persoon".

Toverstokje
Tja, dat zou je als manager wel willen. Dat het zo eenvoudig zou zijn. Je zwaait met je toverstokje, zegt dat de medewerkers zich moeten gedragen zoals jij wilt dat ze zich gedragen en het probleem is opgelost. Niet dus.

Onhebbelijkheden
Werk wordt uitgevoerd door mensen en het scheiden van werk en persoon is per definitie onmogelijk. Leidinggeven is dan ook mensenwerk en de kunst van de leidinggevende is medewerkers zodanig met elkaar te laten samenwerken dat de verschillende persoonlijkheden elkaar versterken, of z'n minst elkaar niet in de weg zitten. Daar zijn geen toverstokjes voor. Het vraagt van de leidinggevende kennis en inzicht hoe mensen in het algemeen met elkaar in botsing kunnen komen en wat er nodig is om ze productief samen te laten werken. En het vraagt actieve interesse in de individuele medewerkers van een team. Wie zijn die medewerkers, wat zijn hun kwaliteiten en onhebbelijkheden en hoe verhouden die zich tot elkaar? Wat hebben deze mensen nodig om samen meer te kunnen bereiken dan ieder voor zich?sloganintekst

Psycholoog
Deze kwaliteit geeft precies het verschil weer tussen een manager en een leidinggevende. Zwart-wit gesteld regelt een manager zaken. Hij werkt als het ware met 'dood materiaal'. Een leidinggevende werkt met mensen, van vlees en bloed. Hij hoeft geen psycholoog te zijn, maar een beetje inzicht in de menselijke natuur kan bepaald geen kwaad.

On-persoon
Het grappige is natuurlijk dat de genoemde manager wel kan vinden dat werk gescheiden zou moeten worden van de persoon, maar stel dat zijn acties door zijn eigen baas of collega managers niet worden toegejuicht en dat hij daardoor geraakt wordt, dan zal hij snel merken dat hij illusies uitdraagt. Tenslotte is het de persoon van de manager die zijn opvatting uitdraagt en niet een 'on-persoon'. Alhoewel… het is een bekend fenomeen: hoe hoger de functie, hoe groter de hoeveelheid psychopathische trekjes.

Misschien leuk om eens te onderzoeken hoe medewerkers en collega's jou op dit punt ervaren?

Ik ben benieuwd naar je reacties. Je kunt ze zoals kwijt in het commentaarvak hieronder.

PS. Deel deze Lesson s.v.p. met jouw netwerk door op de Share- of Mailknop te klikken, zodat ook de mensen uit jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Lessons in Leadership #101: Gebakken Peren
 

Reacties 2

Gast - Ellen van der Heijd op zaterdag 18 maart 2017 21:50

Wij hebben net het MTO achter de rug. Als de vragen voor dit onderzoek goed zijn. Kun je hierin veel terugvinden hoe jouw team je op dit punt ervaart.

Wij hebben net het MTO achter de rug. Als de vragen voor dit onderzoek goed zijn. Kun je hierin veel terugvinden hoe jouw team je op dit punt ervaart.
Gast - Ad van Oorschot op zaterdag 18 maart 2017 21:52

Medewerkerstevr edenheidsonderz oek is inderdaad een goed instrument om meer te weten te komen over hoe medewerkers jouw gedrag als leidinggevende ervaren.

Medewerkerstevr edenheidsonderz oek is inderdaad een goed instrument om meer te weten te komen over hoe medewerkers jouw gedrag als leidinggevende ervaren.
Gast
zaterdag 11 mei 2024

Van Oorschot Leiderschap

Groot-Brittanniëstraat 204
6663 HW Lent 
06-20959071
Btw nr. NL001871168B22
KvK nr. 67683290

© Van Oorschot Leiderschap 2022 | beheer | Design by ZEWIweb.nl

Algemene voorwaarden 2022

Privacyverklaring

Privacyverklaring