Web
Analytics Made Easy - StatCounter

Lessons in Leadership #38: Blauwe plek of schedelbasisfractuur?

blauweplekIk was een tijdje terug aanwezig bij een overleg van een aantal leidinggevenden van een organisatie. Ter sprake kwam ondermeer een regelmatig terugkerende bijeenkomst waaraan van alle afdelingen een van de medewerkers als afdelingsvertegenwoordiger deelneemt. De bedoeling is dat de afdelingsvertegenwoordigers na elke bijeenkomst hun eigen team op de hoogte brengen van hetgeen in het overleg is besproken. De vraag in het leidinggevendenoverleg waar ik bij zat was of de notulen van het medewerkersoverleg ook naar de leidinggevenden gestuurd zou moeten worden. Eén leidinggevende was daar een bijzonder uitgesproken voorstander van.

Corrigeren
Op de vraag van een van de andere aanwezigen waarom zij dat zo graag wenste, was haar antwoord dat ze op die manier beter in staat zou zijn om de informatie die de medewerkster in het team zou doorgeven zonodig te kunnen corrigeren. Ai!

Vertrouwen
Laten we ervan uitgaan dat de leidinggevende haar voorstel deed met de beste bedoelingen, dan nog is het ontzettend jammer. Als je een van je medewerkers namens je team afvaardigt naar een overleg, dan zou je dat, volgens mij, moeten doen in het vertrouwen dat die medewerker in staat is het team op gepaste wijze te vertegenwoordigen en de resultaten terug te koppelen. Als je er niet van overtuigt bent dat je medewerker daartoe in staat is, kun je je afvragen of je keus voor die betreffende medewerker wel zo verstandig is.

Leerproces
Er bestaat natuurlijk ook nog de mogelijkheid dat je de medewerker in kwestie nog niet volledig bekwaam acht om de afdeling naar behoren te kunnen vertegenwoordigen. In dat geval zou er nog iets voor te zeggen zijn om de notulen te willen lezen en aan de hand daarvan de ervaringen in het overleg met je medewerker te evalueren. Maar in dat geval zou je, juist in het kader van het leerproces, van je medewerker kunnen vragen of zij het initiatief zou willen nemen jou de notulen door te sturen.sloganintekst

Opvoeden
Bij de leidinggevende in kwestie was van een dergelijke intentie geen sprake. Ze wilde/durfde kennelijk de touwtjes niet uit handen te geven en heeft haar medewerkster niet het vertrouwen gegeven dat nodig is om te ontwikkelen naar een steeds grotere taakvolwassenheid. Leidinggeven lijkt wat dat betreft erg veel op het opvoeden van kinderen.

Blauwe plek
Als je een kind wilt leren fietsen, is het de kunst om een balans te vinden tussen beschermen en loslaten. In het begin houd je je kind stevig vast en loop je amechtig achter die steeds sneller trappende beentjes aan. Dan komt het moment dat je los moet laten. De kans is dan heel groot dat je kind nog een paar meter doorrolt en vervolgens valt. Knie kapot, blauwe plek, tranen, pleister, kus. Een paar minuten later gaat je koter weer vrolijk aan de slag om het opnieuw te proberen.

Schedelbasisfractuur
Zowel bij opvoeden als leidinggeven is het belangrijk dat je kind/medewerker de ruimte krijgt om zich blauwe plekken te vallen. Je moet alleen zorgen dat het bij een blauwe plek blijft en niet op een schedelbasisfractuur uitloopt, want het eerste leidt tot een triomf, het tweede tot een trauma. Dat betekent dat je een fietsend kind niet meteen in z’n eentje die drukke singel over stuurt. Een medewerker stuur je niet onvoorbereid naar de Raad van Bestuur.

Zelfvertrouwen
Een interessante vraag tenslotte is waarom de leidinggevende in kwestie zich het extra werk op de hals haalt om deze notulen zelf te willen lezen (en waarschijnlijk ook al haar andere medewerkers voortdurend te willen controleren). Het zou mij niet verbazen als daar uiteindelijk niet zozeer een gebrek aan vertrouwen in medewerkers achter schuil zou gaan, maar veel meer een gebrek aan zelfvertrouwen.

Ik hoor graag jouw reacties op bovenstaand verhaal, zowel vanuit je positie als leidinggevenden als die van medewerker. Je kunt je ervaringen en tips natuurlijk weer kwijt in het commentaarvak hieronder.

PS. Deel deze Lesson s.v.p. met jouw netwerk door op de Share- of Mailknop te klikken zodat ook de mensen uit jouw netwerk ervan kunnen profiteren. 


door Ad van Oorschot

Wil je elke 2 weken Lessons in Leadership ontvangen, meld je dan hier aan. Vind je deze Lesson in Leadership waardevol, deel 'm dan gerust in je netwerk.

 
Lessons in Leadership #101: Gebakken Peren
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Gast
zondag 12 mei 2024

Van Oorschot Leiderschap

Groot-Brittanniëstraat 204
6663 HW Lent 
06-20959071
Btw nr. NL001871168B22
KvK nr. 67683290

© Van Oorschot Leiderschap 2022 | beheer | Design by ZEWIweb.nl

Algemene voorwaarden 2022

Privacyverklaring

Privacyverklaring